top of page

Workshop #2:

autonomie en kritische reflectie in opdrachtcontext

Pilootproject Antwerpen

14 december 2016

Plaats & tijdstip

infopunt Nieuw Provinciehuis, Lange Lozanastr. 223, 2018 Antwerpen
14 december 2016, 14u-17u (onthaal vanaf 13u30)

Openbaarheid

Naar aanleiding van de bouw van een nieuw provinciehuis realiseert Provincie Antwerpen een kunstopdracht. Slechts een fractie van de bestaande kunstcollectie van de provincie zal in het nieuwe gebouw kunnen worden ondergebracht. Het besluit van de Vlaamse Regering om de bevoegdheid Cultuur bij de provincies te schrappen, verlegde de focus van het project echter op de culturele waarde en betekenis van het publieke domein voor deze opdrachtgever. Wat betekent het begrip openbaarheid, als de overheid die een kunstcollectie opbouwt geen bevoegdheid meer heeft daaromtrent?

 

Bemiddelaar Sara Weyns (directeur Middelheimmuseum), kunstenaar-curator Nico Dockx en curator en criticus Pieternel Vermoortel kregen de ruimte van de opdrachtgever om een kritische positie in te nemen in de reflectie op de betekenis van openbaarheid bij een opdrachtgever wiens rol in transitie is.

Programma

Pieternel Vermoortel bespreekt het aspect reflectie aan de hand van de postereditie van Willem Oorebeek die ze cureerde. Hoe ziet zij haar rol als curator en theoreticus in dit pilootproject?

 

Nico Dockx bespreekt de rol van kunstenaar en curator aan de hand van de eigen praktijk en de gerealiseerde kunstprojecten binnen de opdracht. 

 

Jeroen Boomgaard schetst een theoretisch kader rond kritische reflectie. Hij is lector Art | Public Space aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. 

We sluiten af met een rondetafelgesprek onder leiding van moderator Chris Keulemans.

________________________________________________________________

Achtergrond en context
Katrien Laenen
(kunstcel Departement CJM) en An Seurinck (Kunstenpunt)

bottom of page